Közeleg az adóelőleg-feltöltésének határideje

péntek, december 2, 2016

Minden évben december 20. napja az adóelőleg feltöltésének határideje. Mindez érinti a társasági adót, az iparűzési adót, az egyszerűsített vállalkozói adót és más adónemeket is.

Adóelőleg fizetési kötelezettsége áll fenn minden olyan vállalatnak, amely kettős könyvvitelt vezet és az adóévet megelőző adóévben az éves számított nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. Tehát 2016-ra vonatkozóan a 2015. évet kell figyelembe venni.

  • A Tao-tv 26§ 10. bekezdése írja elő az adóelőleget, a várható fizetendő adó összegére vonatkozóan. A feltöltés határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja. A feltöltési kötelezettség összege minimum az adóévi várható adó összegének 90%-a.

  • Külföldi vállalkozó esetében csak a belföldi telephelyen végzett vállalkozási tevékenységéből származó jövedelmére terjed ki az adóelőleg fizetési kötelezettsége, (amennyiben az üzletvezetésének helyére való tekintettel nem tekinthető belföldi adózónak.)

  • A feltöltési kötelezettség nem terjed ki az egyszeres könyvvitelt vezetőkre. Például vállalkozási tevékenységet is folytató alapítványokra.

  • Az adóelőleg feltöltési kötelezettség nem terheli a megszűnő adózót.

  • Az iparűzési adót érintő feltöltési kötelezettség azon vállalatokra vonatkozik, akik a társasági adó feltöltésében érintettek, mindezt az Art. 2 számú mellékletének II/A/2./c pontja írja elő.

  • Az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) alanyainak is számolniuk kell az adóelőleg-feltöltési kötelezettséggel. Az adóelőleget az adóév várható fizetendő adó összegére ki kell egészítenie. A kiegészítési kötelezettség minden eva alanyra vonatkozik, értékhatár nélkül.

  • Egyéb adónemek, amelyeket érint a feltöltési kötelezettség: innovációs járulék, reklámadó, energiaellátók jövedelemadója.

 

 A honlapunkon található hírek figyelemfelhívó jelleggel készültek és csupán tájékoztatásul szolgálnak olvasóink számára. Az itt szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást.

Kövessen minket!

Cégadatok

Erkazo-Plusz Kft.
3529 Miskolc
Soltész Nagy Kálmán út 122.

E-mail:info@erkazoplusz.hu

Tel.: +36 46 504-931

Mobil:
+36 30 85 48 073
+36 30 49 41 101

Adószám: 11069014-2-05