A legfontosabb jövő évi adóváltozások

kedd, november 22, 2016

   A mai napon (2016.11.22) az Országgyűlés elfogadta a kormány jövő évre vonatkozó új adócsomagját, melynek értelmében növekedni fog a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, valamint egyszerűsödik az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai, továbbá növekedni fog az áfa alanyi mentesség értékhatára is. A 2017-es adócsomag célja a közteher és adóbürokrácia csökkentése, mindemellett a vállalatok és egyéni vállalkozók versenyképességének növelése. 

A változások rövid összefoglalása:

  • A Kisadózó vállalkozások tételes adójának bevételi határa 6 millió forintról 12 millióra nő. 
  • Az áfa alanyi mentesség értékhatára szintén változik, az új adócsomag értelmében 6 millióról 8 millióra emelkedik.

  • Továbbá egyszerűsödik az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Új rendszert alakítanak ki, amely csupán két kulcsot fog tartalmazni 14 és 27 százalékosat. Valamint jövő évtől a kamatjövedelem után nem kell 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni.

  • A kormány új adócsomagja érinti a kisvállalati adót (kiva) is, a módosítások értelmében a cégek mindaddig a kivában maradhatnak, amíg nem érik el az 1 milliárdos mérlegfőösszeget. A belépési értékhatár nem változik. 

  • A kormány szeretné támogatni a startup cégeket, ennek érdekében a 2017-es évtől adókedvezményt fog biztosítani azon vállalatoknak, akik a már említett innovatív cégekbe fektetnek. Az adókedvezmény a befektetés évében és az azt követő további három évben vehető majd igénybe, melynek maximális összege 20 millió forint.

  • Az étel-italautomata felügyeleti egységének bevezetését a kormány 2017 júniusára módosította.

  • Az új jövedékiadó-törvény rendelkezései 2017 áprilisában lépnek életbe, de az adójegyrendszere megmarad.

  • Az új adócsomag lehetővé teszi a vendéglátóhelyeknek adókedvezmény igénybevételét az élőzene-szolgáltatás költségeire vonatkozóan.

  • Az első házasokra vonatkozó kedvezmény, melynek mértéke havi 5 ezer forint továbbra is megmarad és 24 hónapig lesz igényelhető.

 

 A honlapunkon található hírek figyelemfelhívó jelleggel készültek és csupán tájékoztatásul szolgálnak olvasóink számára. Az itt szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást.

Kövessen minket!

Cégadatok

Erkazo-Plusz Kft.
3529 Miskolc
Soltész Nagy Kálmán út 122.

E-mail:info@erkazoplusz.hu

Tel.: +36 46 504-931

Mobil:
+36 30 85 48 073
+36 30 49 41 101

Adószám: 11069014-2-05